Η Francine, Shapiro το 1987, έκανε μια ανακάλυψη κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στο πάρκο. Καθώς περπατούσε και σκεφτόταν κάποια πρόσφατα ανησυχητικά γεγονότα στη ζωή της, συνειδητοποίησε ότι τα μάτια της κινούνταν. Καθώς συνέβη αυτό, παρατήρησε ότι όταν κινούσε τα μάτια της από την μία πλευρά στην άλλη (αμφίπλευρη κίνηση των ματιών), η αναστάτωση από τις αρνητικές σκέψεις και αναμνήσεις φαινόταν να μειώνεται. Αυτή η εμπειρία την οδήγησε να εξετάσει αυτό το φαινόμενο πιο συστηματικά. Μετά από περαιτέρω έρευνα και επεξεργασία της μεθοδολογίας, δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο το 1995, περιγράφοντας λεπτομερώς τις 8 φάσεις αυτής της μορφής ψυχοθεραπείας. Η ψυχοθεραπευτική μέθοδος EMDR συστήθηκε έκτοτε ως αποτελεσματική θεραπεία για το τραύμα από διεθνείς οδηγίες «καλής πρακτικής».
Είναι ένα είδος θεραπείας που μειώνει την εσωτερική δυσφορία και επιτρέπει την επανεπεξεργασία των τραυματικών αναμνήσεων, μειώνοντας τα συμπτώματα ενώ οι θεραπευόμενοι αρχίζουν να βιώνουν ένα επίπεδο επούλωσης ακόμα και μέσα σε λίγες συνεδρίες (Korn & Baldwin, 2021). Η ψυχοθεραπευτική μέθοδος EMDR, έχει εφαρμοστεί για την θεραπεία ατόμων όλων των ηλικιών, που μπορεί να έχουν ή όχι PTSD, που υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, πόνο, διατροφικές διαταραχές, εθισμούς, ψυχωτικές διαταραχές ή ιατρικά ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα. Έχει χρησιμοποιηθεί σε βετεράνους πολέμου, σε ομάδες άμεσης δράσης (αστυνομία, πυροσβέστες, γιατρούς και νοσοκόμες) και με ομάδες ανθρώπων αμέσως μετά από καταστροφές ή κρίσεις όπως μαζικούς πυροβολισμούς , τυφώνες, πλημμύρες και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η ψυχοθεραπευτική μέθοδος EMDR υποστηρίζει ότι όλοι έχουμε ένα έμφυτο σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών που παίρνει τα βιωματικά δεδομένα της ζωής μας και τα επεξεργάζεται σε μια συνεκτική, αφήγηση που επιτρέπει να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και την θέση μας σε αυτόν. Βοηθάει ως εκ τούτου την πρόσβαση σε αυτό το σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών (AIP-Adaptive Information Processing). Ο στόχος εδώ είναι να χρησιμοποιηθεί ένας επαρκής αριθμός συνεδριών ο οποίος θα βοηθήσει στη μείωση του στρες (τραυματικού ή μη) και στην διαχείριση δυσλειτουργικών συναισθημάτων, σκέψεων, αναμνήσεων, την προώθηση της προσαρμοστικής επεξεργασίας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την πρόληψη των μετατραυματικών επιπλοκών (Shapiro, 2017).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Korn, D. & Baldwin, M. (2021). Every memory deserves respect, EMDR, the Proven Trauma Therapy with the Power to Heal. New York, NY: Workman Publishing Co. Inc.
Κραιτορού, Τ. (2019). Η Επανάσταση του EMDR, Άλλαξε τη ζωή σου μία ανάμνηση τη φορά (οδηγός για το ευρύ κοινό), μετάφραση Βασιλική Σφυρή. Εκδ. Βητα.
Shapiro F. (2017). Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Therapy: Basic Principles, Protocols, and Procedures. 3rd Ed. The Guilford Press.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ
https://www.youtube.com/watch?v=T06N3kJud6U&t=679s&ab_channel=NHSSouthEastClinicalDeliveryandNetworks (Βίντεο του NHS, του εθνικού συστήματος υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου με αγγλικούς υπότιτλους).
https://www.youtube.com/watch?v=XoMOuJZGCR0&ab_channel=MantoKonstantoulaki (Παρουσίαση EMDR στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής Παιδιού & Εφήβου).
https://www.shamengo.com/en/video/use-your-eyes-to-heal-your-trauma/
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
RESOURCES
Αυτογενής εκπαίδευση: https://youtu.be/o6xrHQHN2NU
5-5-8-2 Ανάσα: https://youtu.be/zK32CXgpiRo